• Maria

Janikan yrityksen tiimi asuu ympäri Suomen - työn tekemisen edellytys on osaaminen ja nettiyhteys

Päivitetty: 29. touko 2019


Etätyö voi olla satunnainen perjantai kotona pyykkikoneen äärellä tai etätyö voi olla pysyvää ja jatkuvaa. Alla esimerkki täysin etänä johdettavasta yrityksestä, jonka perustaja on veteliläinen Janika.

Entinen keskipohjalainen Janika perusti yrityksensä Veteliin ja johtaa sitä lähetettynä yrittäjänä toisesta EU-maasta, Italiasta käsin. Ilman nykyteknologiaa tämä olisi mahdotonta, mutta nykyteknologialla täysin luonnollista, sillä tämä työ on täysin paikasta riippumatonta.

Vetelistä kotosin oleva Janika Hotakainen työskenteli tiimiesimiehenä palkkahallinnossa isossa konserniyrityksessä vuosina 2006-2011. Janika teki usein etätöitä. Vuonna 2011 Janikan työ muuttui kokonaan etätyöksi, kun hän ryhtyi hoitamaan työtä yrittäjänä. Janikalle yrittäjyyden mukanaan tuoma mahdollisuus tehdä työtä kokonaan etänä mahdollisti myös muuton elämäntilanteeseen sopivaan paikkaan eli ulkomaille. Yrityksen kotipaikaksi tuli Janikan syntymäkunta Veteli. ”Kotipaikan valitseminen yritykselle Veteliin oli helppo, sillä koen, että Veteli on se paikka Suomessa, mistä olen kotoisin."

Työn suorittaminen etänä on mahdollista, kun käytössä on kannettava tietokone, hyvä nettiyhteys ja puhelin. ”Suurimmaksi osaksi käytän asiakasyritysten ohjelmistoja omalla koneellani. Nykyisin kaikki ovat pilvipohjaisia, joten omaa tietokonetta ei kuormiteta. Kaikki materiaali tallennetaan asiakkaan serverille, joten omalla koneella on vain satunnaisesti dokumentteja tai aineistoja. Viranomaisilmoitukset palkanlaskennassa lähetetään sähköisesti. Myös verkkolaskelma (palkkalaskelman lähetys suoraan työntekijän verkkopankkiin) on lisääntynyt palkkalaskelmissa eli tiedonkulku on kaikki sähköistä. Janikalla on myös työntekijöitä, jotka tekevät työn myös etänä, omasta kotoaan käsin. ”Tällä hetkellä työni on täysin etätyötä: en koskaan istu asiakkaiden toimistolla muuten kuin satunnaisissa palavereissa, jotka nekin nykyisellään järjestetään usein sähköisesti. Koen, että etätyö on mahdollisuus ja alkuvuosina tunsin selvästi että etänä kykenin myös työssä parempiin tuloksiin sillä niin sanotun normaalin toimiston häiriötekijöitä ei ollut. Nykyisin olen niin tottunut (etätyöntekoon), etten huomaa eroa.” Kun Janika vierailee Vetelissä, hän tekee töitä vanhempiensa luona. Janikalla on viisi työntekijää, joista kaksi on Suomessa, yksi Saksassa ja kaksi Italiassa. Voisiko Janika kuvitella palkkaavansa työntekijän myös Veteliin? ”Voisin palkata työntekijän Vetelistä, ehdottomasti! Työnteko ei ole kiinni paikasta ja mielellään työllistän kotikunnasta.”

#keskipohjalainenosaaja #etätyö #etäjohtaminen