• Maria

Keski-Pohjanmaa on maailman paras maakunta etätyön tekemiseen!

Hyvät verkkoyhteydet, rauhallinen asuinympäristö, runsaasti etätyö-tiloja ja tilaa ajatella!

Työn murros puhuttaa ja on puhuttanut jo pitkään. Joustotyöstä ja etätyöstä on kohistu ja sen tuomia muutoksia on ennakoitu. Perinteiset työntekemisen mallit ovat syrjäytymässä, kun työ on murroksessa: työ suhteessa aikaan ja paikkaan muuttuu, ja johtaminen siinä samassa. Keski-Pohjanmaalla asiaan heräsivät maaseutu kunnat: olisiko tässä vasta-isku kaupungistumiselle? Toisiko etätyö takaisin väkeä maalle?


P-IRIS hankkeen innoittamana Kaustisen kansantaiteenkeskukseen avattiin etätyötila syksyllä 2017. Avajaistilaisuudessa mukana oli vaasalainen Heli Siirilä, jonka päätökseen muuttaa maalle vaikutti ratkaisevasti uusi etätyöhön tarkoitettu tila. Toholammilla etätöitä voi tehdä kunnantalolla, Vetelissä ja Kannuksessa coworking tiloja pyörittävät yksityiset tahot.


Etätyötilan perustaminen ei ole vaikeaa ja vajaakäyttöisiä tiloja on maaseudulla paljon. Tutkimusprofessori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta arvioi haastattelussa, että kaupungistumisen juna meni jo ja nyt puhutaan monipaikkaisuudesta. Mitä mieltä sinä olet? Asutko sinä mielummin kaupungissa vai maalla? Mahdollistaako työsi etätyön?