• Maria

Käytettävyystestejä ammattitaidolla maalta käsin

Päivitetty: 16. touko 2019

Verkkokauppa ei ole looginen ja sovellusta on hankala käyttää? Tarvittava tieto ei löydy tai ostaminen on vaikeaa? Digitaalisen tuotteen luoja ei ole vielä kuullut Tomas Luoman tarjoamista palveluista. Verkkokauppojen ja sovellusten käytettävyystutkimuksia suorittava veteliläinen Tomas Luoma suunnitteli ryhtyvänsä yrittäjäksi jo opiskeluaikoina. Liikeideoitakin on ollut monia, valmistettavista tuotteista ja verkkokaupasta asiantuntijapalveluihin.

Tomas opiskeli Tampereen yliopistossa pääaineena ihmisen ja teknologian välinen vuorovaikutus, Human-Technology Interaction ja pohjalla hänellä oli kansainvälisen kaupan tradenomin opinnot. Opiskeluaikana Tomas myös työskenteli yliopistolla avustavana opettajana. Ennen yliopistossa opiskelua useampi vuosi vierähti markkinoinnin data-analytiikan parissa Tamperelaisessa ROI Marketing Oy:ssä työskennellessä.

Tomas muutti perheineen Veteliin kotiseudulle ja työkokemusta kertyi Kaustisen seutukunnalta ja Termaterilta, kunnes aika oli kypsä yrittäjyydelle. Sopivaa ajankohtaa ja ideaa kannatti odottaa, sillä molemmat loksahtivat kohdilleen tänä keväänä, kun Tomas aloitti yrittäjänä Handlaamo Oy:ssä. Handlaamo Oy tarjoaa käytettävyystestausta ja muita käyttäjäkeskeisen suunnittelun menetelmiä asiakkaiden käyttöön, jotta ne voisivat tehdä helppokäyttöisempiä tuotteita. Yrityksessä yhdistyvät Tomaksen kokemus, koulutus ja intohimo. Analyyttisesti ja strategisesti ajatteleva Tomas on kokemuksen kautta huomannut, miten kaukana suunnittelijan ja käyttäjän ajatusmaailmat toisistaan usein ovat. Käytettävyystestaukselle on todellista tarvetta ja markkinarako. Vastaaviin palveluihin keskittyviä yrityksiä ei ole paljon ja tarve kasvaa jatkuvasti, kun uusia digitaalisia palveluita ja tuotteita luodaan kiihtyvää tahtia.

Myynti- ja markkinointityön reippaalla otteella aloittanut Tomas on tyytyväinen yrittäjyyden ensimmäisiin kuukausiin: ahkera työ on jo tuottanut tulosta. Miten työtä voi hoitaa Vetelistä käsin? Helposti, sillä Tomas hoitaa kontaktointia pääasiassa puhelimitse ja on valinnut kohderyhmänsä maantieteellisesti lähelle kotiseutua, jotta pääsee helposti tarvittaessa myös tapaamaan asiakkaita kasvokkain. Tomaksen potentiaaliset asiakkaat ovat pääasiassa kaupungeissa, josta käsin asiakashankinta olisi Tomaksen mukaan varmasti helpompaa, mutta maalla asumisen plussat painavat vaakakupissa.

Tomas markkinoi osaamistaan myös omilla kotisivuillaan olevassa blogissa. Teräväsanainen ja persoonallinen kirjoitustyyli yhdistettynä asiantuntijuuteen tekee blogista seuraamisen arvoisen. Tomaksen analyyttinen ja strateginen ote käytettävyystestaamiseen ulottuu myös oman liiketoiminnan kehittämiseen, joten kannattaa seurata, mihin kaikkeen Handlaamo Oy vielä kehittyy.