• Maria

Minna tekee etätöitä ja asuu luovassa ympäristössä Toholammilla

Päivitetty: 29. touko 2019

Toholammilta kotoisin oleva Minna Lankinen valmistui Helsingistä rakennus- ja sisustusalan suunnittelijaksi ja ehti tehdä yli kymmenen vuotta töitä suunnittelijana Helsingissä, kunnes muutto Toholammille takaisin, 23 vuoden poissaolon jälkeen, alkoi houkutella. Minna ehdotti työnantajalleen muuttoa ja työn jatkamista etänä, johon työnantaja suostui ja Minna pääsi perheineen muuttamaan haluamaansa maaseudun rauhaan, Toholammille. Hyvästä työntekijästä kiinni pitäminen kannatti, vaikka vastaavaa ei yrityksessä ennen oltu kokeiltu. Nyt kolme vuotta myöhemmin yrityksen neljästä suunnittelijasta kaksi tekee työtään etänä; Minnan uurrettua etätyön ura, toinenkin suunnittelija päätyi tekemään työtä etänä Saksasta käsin. Minna tekee tiimityötä projekteissa myynnin ja esimerkiksi arkkitehtien kanssa. Yhteydenpito vaatii hyvät tietoliikenneyhteydet ja videopalaverit tiimin kanssa ovat tulleet tutuksi pilvipohjaisten projektityökalujen lisäksi.

Minna tekee töitä kotona, mutta toiveena olisi myös mahdollisuus tehdä töitä ajoittain muualtakin käsin Toholammilla. ”Joskus haluaisin tehdä töitä muualta kuin kotoa käsin, enkä tarvitsisi työskentelyyn muuta kuin työpöydän, nettiyhteyden ja rauhallisen paikan, missä saan olla. Mielestäni kuntien kannattaisi tarjota tällainen matalan kynnyksen työskentelytila. Palvelu voisi houkutella täältä kotoisin olevia perheitä, joista toinen vanhempi on vanhempainvapaalla ja toinen töissä. Etätyötila mahdollistaisi vaikka kuukaudenkin oleskelun yhdessä jos työarki pääsisi jatkumaan toisella vanhemmalla. Tämmöinen työtila voisi myös edesauttaa uudenlaisia työllistymisen mahdollisuuksia, mielestäni tämä voisi olla koko maakunnan valtti, jos kaikista kunnista löytyisi vastaava palvelu” Minna visioi.

Minnan työ on luovaa ja on tärkeää, että motivaatio ja innostus työhön on korkealla tasolla. Minnan mukaan maalla asuminen on etu luovassa työssä, kun ympäristö ei ole kiireinen ja hektinen, ei mene aikaa liikkumiseen ja elämänlaatu on yksinkertaisesti parempaa. Etätyön etuna on Minnan mukaan myös se, että työmatkoihin ei mene aikaa ja vaikka työn ja vapaa-ajan raja onkin hämärtynyt, Minna näkee sen positiivisen puolen: etätyöntekijän kannattaa Minnan mukaan hyödyntää myös se, että työtä voi tehdä mistä vain, ei pelkästään kotoa käsin. Työpaikan vaihtelu parantaa motivaatiota ja mielekkyyttä sekä ruokkii luovuutta.

#keskipohjalainenosaaja #suunnittelija #luovatyö #etätyö