• Maria

Nuori meni, takavalot näkyy! Miten saada nuori sitoutumaan pienelle paikkakunnalle?

Maalta kaupunkiin opiskelemaan. Vanhemmat neuvovat lapsiaan lähtemään, mutta kuinka moni kehottaa palaamaan? Kuinka moni maalta lähtenyt on toivotettu tervetulleeksi takaisin maalle? Viisas mummu tai lukion rehtori voi todeta puheessaan kaupunkiin muuttavalle nuorelle, että "menkää pois oppimaan mutta tulkaa takaisin", mutta kuinka systemaattisesti esimerkiksi kunnat keskittyvät viestittämään tätä sanomaa lähtevälle nuorelle? Tässä alla viisi vinkkiä kaikille tahoille, jotka haluavat pitää kiinni ja houkutella nuoria alueelleen.


Nuoret muuttavat usein opiskelemaan maalta kaupunkiin.


1. Järjestä toisen asteen koulutusta lähellä

Jos nuori joutuu lähtemään varhain omasta pitäjästä, muodostuu verkostot laajemmiksi, mikä on monessa muussa mielessä varmasti hedelmällistä, mutta kotiseutuun sitoutumisen kannalta vähemmän tehokasta. Siksi mahdollisimman lähellä järjestettävä toisen asteen koulutus voi olla yksi keino auttaa nuorta löytämään syitä sitoutua kotiseutuun tai mahdollisesti palata kotiseudulle myöhemmässä vaiheessa elämää.

2. Tutustuta nuori alueen yrityksiin

Moni nuori lähtee opiskelemaan tietämättä juuri mitään oman kotiseutunsa yrityksistä ja työnantajista. Yrityksillä olisi mahdollisuus saada hyviä sitoutuneita työntekijöitä alueen omista nuorista, jos vain tuntisivat heidät. Nuorten ja yrittäjien tutustuttaminen toisiinsa tuo taatusti uutta energiaa pitäjään.

3. Tutustuta nuori kotiseudun kulttuuriin ja historiaan

Tämä kuuluu varmasti opetussuunnitelmaankin kouluissa, mutta voiko tätä vielä jollain tapaa korostaa? Tunne historiasi, niin voit luoda tulevaisuuden.

4. Toivota nuori tervetulleeksi takaisin

Tämä on helppoa! Sano: "tervetuloa". Voilá. Siemen on kylvetty. Sano se säännöllisesti. Ilmaise toiveesi nuoren palaamisesta alueelle. Elämme kaupungistumisen megatrendiä ja maalle muutto on vastavirtaan uimista joten päätös muuttaa isosta kaupungista pienenpään ei ole ilmiselvä. Aina ja kaikilla ei ole realistisia mahdollisuuksiakaan muuttaa, jos sopivaa työtä ei ole tarjolla tai on olemassa muita esteitä muutolle. Huolehdi kuitenkin siitä, että nuori tuntee olonsa tervetulleeksi takaisin. Järjestä paluumuuttajatapahtumia, lähetä kirjeitä pois muuttaneille, listaa työpaikkoja potentiaalisille paluumuuttajille, pystytä kyltti tienlaitaan! Tapoja on monia!

5. Pidä yhteyttä

Yhteisöllisyys on se, mistä kaupunkilaiset kadehtivat maalaisia. Vaalitaan sitä maalla asuvien kesken. Otetaan tämä ideologia mukaan kuntastrategiaan. Puhutaan siitä toreilla ja turuilla. Viedään yhteydenpitoa nykyaikaan, sosiaaliseen mediaan, mutta ei unohdeta kasvokkain kohtaamisen tärkeyttä. Pidetään yhteyttä meidän nuoriin. Luodaan kouluissa kulttuuri luokkakokouksille. Tavataan kesämarkkinoilla. Kerätään yhteystietoja ja pidetään yhteyttä!


Mitä mieltä sinä olet? Miten maaseudun nuoria saisi sitoutettua kotikuntaan?